Pleegzorg & Mextra

13 januari 2023 | door Sjoerd

Pleegzorg verlenen en faciliteren is complex en brengt veel verschillende uitdagingen met zich mee. Er zijn een aantal uitdagende factoren waar pleegzorgorganisaties mee te maken kunnen hebben.

Samen met Care Expert heeft Mextra veel van deze complexe uitdagingen simpel gemaakt.

Het zorginhoudelijke proces wordt volledig ondersteund in Mextra, terwijl de complexe financiering en uitbetaling aan pleegouders door Care Expert geborgd wordt.

Komen onderstaande uitdagingen op financieel of zorginhoudelijk vlak jullie bekend voor? Stuur mij een bericht en we denken graag met jullie mee over deze uitdagingen en onze mogelijke oplossing.

Veel voorkomende Pleegzorg uitdagingen:

1. Plaatsing en matchen van pleegkinderen:

Het vinden van geschikte pleeggezinnen voor pleegkinderen kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om kinderen met specifieke behoeften of als er weinig pleeggezinnen beschikbaar zijn. Het matchen van pleegkinderen met pleeggezinnen is ook een delicate taak omdat er rekening gehouden moet worden met veel factoren zoals culturele achtergrond, opvoedingsstijl en de huidige situatie van de pleegouders.

2. Ondersteuning van pleeggezinnen:

Pleeggezinnen hebben vaak ondersteuning nodig om de specifieke uitdagingen van het opvoeden van pleegkinderen aan te kunnen. Dit kan onder andere gaan over emotionele ondersteuning, financieel of juridisch advies.

3. Financiering:

De financiering van pleegzorg kan een uitdaging zijn vanwege de complexe vergoeding. Deze bestaat uit een basisvergoeding en eventueel toeslagen voor pleegzorg. Daarvoor is wel een beschikking van de gemeente en een pleegcontract nodig.

4. Bureaucratie:

Pleegzorg kan gepaard gaan met veel papierwerk en administratie, wat de efficiëntie van de organisatie kan belemmeren en de kwaliteit van de dienstverlening kan aantasten.

5. Trauma’s of gezondheidsproblemen:

Veel pleegkinderen hebben te maken gehad met trauma’s of hebben gezondheidsproblemen. Dit kan leiden tot specifieke uitdagingen voor pleeggezinnen en pleegzorgorganisaties in het bieden van passende ondersteuning.

6. Overdracht van zorg:

Wanneer een pleegkind terug gaat naar de ouders of een andere pleeggezin, kan dit een emotioneel moeilijke overgang zijn voor zowel het kind als de pleegouders.

7. Begeleiding en ondersteuning tijdens het overgangsproces:

Pleegkinderen hebben vaak specifieke ondersteuning nodig tijdens het overgangsproces van de pleegzorg naar zelfstandigheid. Dit kan gaan over emotionele ondersteuning, hulp bij het vinden van een baan, of hulp bij het opzetten van een gezin.

8. Regelgeving:

Er is vaak regelgeving waar pleegzorgorganisaties zich aan moeten houden, zoals veiligheidseisen, verantwoording en rapportages.

Mextra

Snel – Meer tijd voor de cliënt

Safe – Veilig & Grip op zorgadministratie

Simpel – Geen handleiding & Persoonlijke support