Het ECD een administratieve last of onmisbaar voor goede zorg?

01 mei 2023 | door Charles van Lieshout

Je ervaart het invoeren en bijwerken van gegevens in een ECD wellicht als een extra administratieve last. Je ziet het als iets wat nu eenmaal moet. En het kost tijd. Tijd die je liever besteedt aan de directe zorg voor je cliënt.  Toch is het zorgvuldig bijhouden van een dossier méér dan een verplichting. Het is essentieel voor een goede kwaliteit van de zorg. Voor een ononderbroken verloop van de hulpverlening is het onmisbaar.

Hoe draagt een ECD bij aan de kwaliteit van de zorg?

Het bijhouden van een ECD kan helpen om de zorg beter af te stemmen op de behoeften van de cliënt. Hieronder noemen we 5 manieren waarop een ECD als Mextra bijdraagt aan de kwaliteit van die zorg.

Samenwerken
Een ECD als Mextra verbetert de samenwerking tussen zorgverleners. Het maakt het bespreken en afstemmen van het zorgproces een stuk gemakkelijker. Je kunt snel en gemakkelijk informatie over je cliënt bijwerken en delen met alle betrokkenen. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en dat er geen belangrijke informatie verloren gaat.

Inzicht in de basis waarop besluiten worden genomen
Door het ECD kan je als zorgverlener altijd belangrijke informatie over de cliënt inzien. Het biedt namelijk de mogelijkheid om doelen te stellen, evaluaties uit te voeren en de voortgang bij te houden. Hierdoor heb je een beter beeld van de situatie van de cliënt en kan je weloverwogen handelen.

Continuïteit van de zorg
Het ECD maakt het mogelijk om informatie snel en gemakkelijk te delen tussen zorgverleners. Hierdoor speelt het een belangrijke rol in de overdracht van het dossier aan een andere medewerker. Aan je opvolger, bijvoorbeeld. Die moet weten hoe het proces tot nu toe is verlopen en op waar de feiten in het dossier op zijn gebaseerd. Dankzij een intuïtief ECD als Mextra is dat geen gedoe.

Cliënten zijn betrokken bij hun eigen zorgproces
Je kunt ervoor kiezen om je client direct mee te laten kijken en/of schrijven in het dossier. Een client die toegang heeft tot zijn eigen dossier is meer betrokken bij zijn eigen zorgproces en behaalt (daardoor) vaak sneller de gestelde doelen. Dat bespaart jou als zorgverlener veel tijd. Wat een cliënt in het dossier kan zien of doen, regel je vooraf zelf.

Gegevens zijn veilig
Mextra is NEN 7510 & ISO 27001 gecertificeerd en AVG proof. Inloggen in Mextra is beveiligd, waarbij zorgverleners alleen toegang hebben tot de informatie die relevant is voor hun functie. Dit zorgt ervoor dat de privacy van de cliënt wordt beschermd en dat onbevoegde personen geen toegang hebben tot de informatie.

Meer tijd voor zorg

Al met al draagt een ECD als Mextra dus bij aan de continuïteit van de zorg doordat het zorgt voor een volledig en actueel beeld van de situatie van de cliënt.  Je hebt direct toegang tot alle informatie die relevant is voor de zorg van de cliënt. En dat bespaart uiteindelijk kostbare tijd. Tijd die je kan besteden aan de zorg voor je cliënt.

 


 

Wil je weten hoe je met Mextra meer tijd vrijmaakt voor directe zorg?
Plan dan nu een afspraak in