iFz verplicht digitaal berichtenverkeer vanaf 1 januari 2024

16 augustus 2023 | door Sjoerd

Vanaf 1 januari 2024 wordt digitaal berichtenverkeer in de Forensische zorg (iFz) verplicht volgens Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het wordt aangeraden niet te lang te wachten met de overstap om mogelijke problemen zoals dubbele cliënten en het regelen van een VECOZO-certificaat te vermijden.

In maart 2022 begonnen de voorbereidingen voor iFz, met het versturen van plaatsingsbesluiten via VECOZO. Nu kunnen ook Melding Aanvang Zorg (MAZ) en Melding Einde Zorg (MEZ) digitaal geregeld worden.

Sommige zorgorganisaties zijn nog niet overgestapt, deels door onvoldoende ondersteuning van ECD-systemen en deels door onvoorbereidheid voor dubbele berichten.

Er zijn twee voorbereidingen nodig:

– Een VECOZO-certificaat om berichten op te halen

– In kaart brengen van cliëntinformatie voor controle van binnenkomende digitale berichten.

Er is regelmatig overleg tussen Care Expert en DJI om problemen aan te pakken.

De termijn voor het versturen van Melding Aanvang Zorg is vastgesteld op 10 kalenderdagen na het eerste zorgmoment. Melding Einde Zorg wordt vanaf 1 januari 2024 verplicht. Het proces omvat het ontvangen van een aanmeldingsbericht, het beoordelen van de zorgvraag via het IFZO-portaal, het reageren op het aanmeldingsbericht en het versturen van MAZ- en MEZ-berichten via VECOZO.

De overstap naar iFz is bedoeld om handmatig werk te minimaliseren en de kans op fouten te verkleinen. Het wordt aangeraden om tijdig voorbereidingen te treffen voor de overstap en contact op te nemen voor hulp indien nodig. Mextra & Care Expert bieden ondersteuning en een registratie & declaratieplatform dat werkt met Fz-berichtenverkeer.

Benieuwd wat we voor jullie kunnen betekenen?

Hier maak je meteen een afspraak wanneer het jou past en we kijken samen wat jullie uitdagingen zijn en hoe we daar bij kunnen helpen.