Dubbel werk is zonde van je kostbare tijd. Maar hoeveel zorgmedewerkers verdoen hun tijd met knippen, plakken of zelfs overtypen van informatie? Iedere zorgverlener die je spreekt, zal je zeggen dat dit een grote frustratie is. Maar het móet, en voegt niks toe aan je eigenlijke werk.

Informatie makkelijk delen

Veilige communicatie is een heet hangijzer voor zorgverleners. Iedereen weet dat Whats App niet veilig is om gevoelige informatie te delen. Toch maakt iedereen er gebruik van. Als zorgorganisatie kan je bijna niet anders dan dit te gedogen.

Want het is zo makkelijk; iedereen heeft het. Een berichtje is makkelijk verstuurd. Je kan je collega’s zo eenvoudig even op de hoogte stellen van een nieuw aandachtspunt in de begeleiding. En daarin ligt het gevaar.

Hierom is ECD bijhouden belastend

Wanneer je bijvoorbeeld Whats App gebruikt om te communiceren, verwatert de aandacht voor het zorgplan. Je hebt immers al met je cliënt en collega’s afgestemd over de voortgang. Om dit ook nog eens in het ECD te verwerken, wordt als belastend ervaren. En, eerlijk is eerlijk, dat is het ook!

Schaduw dossier

Het risico dat er een schaduw-zorgproces wordt vastgelegd via onveilige chat is enorm. We zien het dagelijks gebeuren, en het is vanuit zorgorganisaties nauwelijks bij te sturen. Maar hierdoor wordt het verantwoorden van de voortgang van de geleverde zorg een behoorlijke opgave. Het wordt een extra taak voor de (toch al zo) belaste zorgverlener.

[lees verder onder de foto]

Apps verhogen werkdruk

 

 

Zo voorkom je dubbel werk

We herkennen het probleem en zien dat er geen praktische oplossingen zijn. Natuurlijk zien we (deel)oplossingen in de markt, maar die worden niet massaal gebruikt. Dat zegt toch iets over de toegevoegde waarde van die oplossingen?

Makkelijk en inhoudelijk

Begin september hebben we in een design sprint ons gebogen over deze vraag. In een week hebben we een prototype ontwikkeld én gevalideerd. Een makkelijke app waarmee communiceren en rapporteren bij elkaar gebracht wordt. In kontaktus wordt alles bij elkaar gebracht.

[lees verder onder de video]

 

Kontaktus in het kort

Communicatie

Kontaktus is er voor cliënten, zorgverleners en zorgorganisaties. Je kan makkelijk communiceren met cliënten en collega’s. Of maak groepen cliënten aan die onderling kunnen communiceren. Als zorgorganisatie zit je aan de knoppen. Hoe er wordt gecommuniceerd kan ingericht worden. Wat er wordt gecommuniceerd, blijft bij betrokkenen.

Informatie

Dichter bij de bron kom je niet. Informatie uit het ECD kan eenvoudig ingezien worden. Zo heb je als cliënt en hulpverlener zicht op waar je mee bezig bent, zonder af te dwalen. Een krachtig middel om doelen niet uit het oog te verliezen. Je hoeft hiervoor niet meer apart in het ECD te loggen. Zorgorganisaties en cliënten bepalen natuurlijk zelf wie welke informatie tot zijn beschikking krijgt.

Rapportage

In Kontaktus is rapporteren net zo eenvoudig als een appje versturen. Geen gedoe meer met apart inloggen in een ECD. Er komt een einde aan een grote frustratie: dubbel werk. Bovendien zijn alle betrokkenen meteen op de hoogte. Voor zorgorganisaties niet onbelangrijk: medewerkers worden ontlast terwijl je toch aan alle veiligheidseisen voldoet.