Traditiegetrouw vieren we Roze woensdag tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Op deze (tweede) wandeldag lopen er tienduizenden mensen langs het kantoor van MEXTRA. En staan er nog eens duizenden langs de kant om dat te vieren.

Terwijl het bijna onmogelijk is om te werken, vraag ik mij op zo’n dag het volgende af:

Gaan diversiteit en eenheid wel samen?

Diversiteit uit zich niet alleen in geaardheid, maar ook in mogelijkheden en beperkingen. Toch heeft iedereen het gevoel van saamhorigheid op Roze woensdag. Blijkbaar is het mogelijk. Mogelijk om eenheid te ervaren, en toch recht te doen aan diversiteit.

Omgaan met diversiteit, hoe doet u dat?

In het algemeen zie je dat zorgorganisaties hier op twee verschillende manieren mee om gaan.

De ondernemende pionier

Medewerkers hebben veel persoonlijke aandacht. Voortgang en plannen worden voor iedere cliënt opnieuw ‘ontworpen’. In deze organisaties zie je vaak een wildgroei in dossiervorming. Monitoring op organisatieniveau is dan ontzettend lastig.

Beheersmatige pragmaticus

Om alles praktisch en betaalbaar te houden, is er een strakke werkwijze. Medewerkers voelen dat ze ruimte nodig hebben en creëren workarounds. In het dossier werken is voor hen vaak een ‘must’. Maar monitoring gaat erg makkelijk.

“Roze dossier”

Hoe gaaf zou het zijn als een online dossier helpt? Helpt om eenheid en diversiteit samen te laten gaan? Wanneer het lukt om aan te sluiten op diversiteit van cliënten. En tegelijkertijd voldoende eenheid biedt om saamhorigheid te ervaren? Hoe gaaf zou het zijn als u een “Roze Dossier” op zou kunnen zetten?

In een “Roze dossier” zou u:

Zelf kunnen bepalen hoe een zorgplan eruit ziet

Eenvoudig aan kunnen sluiten op cliënten

Cliënten natuurlijk zelf toegang kunnen geven tot het dossier.

Nog veel meer te vieren

Er zijn nog zoveel mogelijkheden en dromen. We vinden het leuk om dat samen te vieren en te delen. Aan het einde van de middag staan wij ook langs de kant. Komt u langs en viert u mee? U herkent ons aan onze roze outfit.

Staat u ook in het feestgedruis en kunt u ons niet vinden? Geef ons een belletje.